gezondheid

Hoe voorkomen we ongelukken zoals dit weekend veroorzaakt door een psychiatrisch patiënt in Zelhelm?

Hij was al eens met zijn auto de woning van zijn ex-zwager binnengereden. Hij had zijn eigen vader bespoten met traangas. En hij maakte dollemans-ritjes met 80 kilometer per uur door de bebouwde kom, tegen het verkeer in.

En toch kon het afgelopen vrijdag weer fout gaan met psychiatrisch patiënt Rémon W. Hij botste - notabene met een van zijn justitiepsycholoog gestolen auto – frontaal tegen de auto van het gezin van Haaften uit Stolwijk. De 4-jarige Lennart overleed, zijn zusje en vader raakten zwaargewond en ook zijn moeder werd in shock afgevoerd. 

Kunnen we dit soort vreselijke verhalen voorkomen? Gaat het hier om verwarde personen of psychiatrisch patiënten? Waar faalt de aanpak? En hoe zorgt het plan van het aanjaagteam verwarde personen dat dit niet meer kan gebeuren?

Op Radio EenVandaag spreken we erover met Piet Hein Peeters; hoofdredacteur van het maandblad Zorg+Welzijn en schrijver van het boek ‘Verwarde personen zijn het probleem niet. Over de echte vragen in de ambulante GGZ’. En Hjalmar van Marle, Emeritus hoogleraar forensische psychiatrie. 

Ook gaat verslaggever Joris Kreugel naar de Werkplaats van het Leger des Heils in Utrecht waar ze een dagbesteding zoeken voor verwarde personen.