gezondheid

Schadevergoeding, DNA-test geëist van arts spermabank

Een groep ouders en twee donorkinderen zijn een juridische procedure gestart tegen de arts Jan Karbaat, eigenaar van de voormalige vruchtbaarheidskliniek MC Bijdorp in Barendrecht. Ze eisen een vergoeding voor de schade die ze opliepen door de onjuiste informatie die hij gaf over de gebruikte donoren. 

Ook willen ze dat Karbaat zelf DNA afstaat om uit te sluiten dat de arts niet zelf doneerde. Stichting Donorkind en advocaat Tim Bueters doen in EenVandaag hun verhaal.

Karbaat gaf donorpaspoorten met verkeerde informatie mee, mengde sperma van verschillende donoren en liet donoren meer kinderen verwekken dan het beloofde maximale aantal van zes. Daarnaast zegde hij de wensouders toe dat ze meerdere kinderen van een en dezelfde donor konden krijgen. Later bleken deze kinderen met het zaad van verschillende donoren te zijn verwekt. Hiermee overtreedt Karbaat de wet, meent advocaat Tim Bueters. De werkwijze van Karbaat heeft verdriet en onzekerheid veroorzaakt bij veel ouders en de donorkinderen.

DNA-test

De groep van veertien gedupeerden wil dat Jan Karbaat een DNA-test ondergaat. Ze verdenken de arts ervan dat hij zelf ook sperma heeft gedoneerd. Enkele donorkinderen vertonen grote uiterlijke gelijkenissen met de arts uit Barendrecht die hun moeders behandelde. Advocaat Bueters: ” Het afdwingen van dna is uniek en is volgens mij niet eerder voorgekomen. Dat komt omdat het hele probleem van donorkinderen uniek is."

EenVandaag spreekt met donorkind Monique Aarts. Zij verdenkt Karbaat er van haar biologische vader te zijn. Een DNA-test moet uitsluitsel geven. In de uitzending legt ze uit waarom het zo belangrijk voor haar is om te weten wie haar verwekker is. Verder spreekt EenVandaag met advocaat Tim Bueters en Ties van der Meer van Stichting Donorkind. Dokter Jan Karbaat is om een reactie gevraagd, maar hij wil niet voor de camera reageren.

Update 15:01 vr 28 okt 2016
Reactie Defence for Children

"Donorkinderen en ouders stellen oud-directeur kliniek Bijdorp aansprakelijk voor het onzorgvuldig handelen van de arts  waardoor onder meer het recht op afstammingsinformatie van kinderen is geschonden. Families met kinderen die zijn ontstaan door behulp van deze kliniek starten samen met Stichting Donorkind, Defence for Children en advocaat Bueters van advocatenkantoor Jansen & Van Gaal een procedure tegen de heer Karbaat, oud-directeur van deze kliniek. Met de procedure willen de families de heer Karbaat aanspreken voor de onrust en onzekerheid die hij heeft veroorzaakt binnen de gezinnen door zijn handelen. Ook wensen ze opheldering over geruchten  over vermeend donorschap van de heer Karbaat zelf.

Het is voor het eerst in Nederland dat donorfamilies gezamenlijk een civiele procedure starten tegen een fertiliteitskliniek  vanwege kinderrechtenschendingen. Naast onzekerheid over afstamming beklagen de ouders en kinderen zich over onzorgvuldige screening van donoren, en het overschrijden van het afgesproken maximale aantal van zes donorkinderen per donor. Zelfs de algemene norm binnen de beroepsgroep  van fertiliteitsartsen van vijfentwintig kinderen per donor is in enkele gevallen overschreden. Tenslotte blijken sommige donorkinderen geen volle broer en zus ondanks de belofte dat er dezelfde donor zou zijn gebruikt."

6 reacties
Wil je ook reageren ga dan naar Facebook